۰۲۱-۸۷۷۰۰۹۱۳

اکوسیستم استارتاپی لندن

اکوسیستم استارتاپی لندن
۱۴ فروردین

اکوسیستم استارتاپی لندن

در این راهنمای جامع و موشکافانه در باب استارتاپ‌های لندن که در پیش رو دارید، قصد داریم دانش و آگاهی شما را نسبت به این مارکت، ارتقا داده و در خصوص مهم‌ترین ارکان آن به گفت‌وگو بنشینیم.
در اسمارت‌آپ ویزا هدف ما این است که اکوسیستم استارتاپی لندن را همراه با تمامی اطلاعات مهم و جزئیات کلیدی‌اش پررنگ‌تر کرده و دسترسی دیجیتالی به این داده‌ها را برای همگان آسان‌تر سازیم. عمده‌ مطالبی که در ادامه مطالعه می‌کنید، عملاً از گفت‌وگوها و مصاحبه‌های واقعی با کارآفرینان و مؤسسان استارتاپ‌های برتر و صاحب‌نظران موفق این حیطه طی دو سال گردآوری شده است. پس اگر به دنبال افزایش معلوماتتان از فضای استارتاپی لندن هستید، آسوده‌خاطر باشید چرا که مرجع درستی را انتخاب کرده‌اید.
باعث افتخار ماست که بتوانیم به زودی موفقیت‌های شما را هم در این نوشتار بگنجانیم و از بازخوردها و تجربیات منحصربه‌فردی که دارید بهره‌مند شویم. پس همین حالا و در کمال آرامش به صندلی خود تکیه دهید و از این مطلب پژوهشی و عمیقاً موشکافانه لذت ببرید. بدیهی است که چنین موضوعی در یک مقاله کوتاه نمی‌گنجد و آنچه پیش روی شماست، مطلبی به نسبت طولانی و مفصل است. پس بد نیست که آن را بوک‌مارک‌ کنید تا هر زمان که خواستید، برای مراجعه مجدد و خواندن ادامه مطلب، با هیچ‌گونه تأخیر و درنگی مواجه نشوید.
با وجود این‌که می‌توان لندن را به عنوان پایتخت شماره یک استارتاپ‌ در اروپا برشمرد، مطالعه مقاله‌‌ای در باب چنین اکوسیستم چندبعدی و گسترده‌ای، چالش‌ها و پیچیدگی‌های خاص خود را داراست. در اکثر مواقع، پیدا کردن مسیر درست و سر درآوردن از نقشه راه، برای کارآفرینان و مشاوران و بنیانگذاران، یا حتی نیروهای ماهر و متبحری که به دنبال فعالیت در استارتاپ‌های حوزه فناوری هستند، کاری به غایت سخت و طاقت‌فرساست.
پس باز هم از شما خواننده گرامی، خواه در این فضا تازه‌‌وارد باشید و خواه نیروی خاک‌خورده و باتجربه‌ای هستید که به دنبال بالا بردن عیار معلوماتتان می‌گردید، دعوت می‌کنیم تا به این پژوهش جامع و کامل درباره عرصه کسب‌وکارهای حوزه تکنولوژی در لندن توجه کرده و از آن لذت ببرید.

نگاهی اجمالی بر اکوسیستم استارتاپی لندن

پس از انجام یک سری گفت‌وگوهای اولیه (و دریافت بازخورد از جمعی از مشهورترین جوامع آنلاین و اهالی و صاحب‌نظران حوزه فناوری در لندن) تصمیم گرفتیم که مقاله پیش رو را به شیوه زیر دسته‌بندی کنیم:

  • دسترسی به منابع جذب سرمایه؛
  • دسترسی به نیروی متخصص و مخازن استعداد؛
  • دسترسی به مراکز رشد (انکوباتور) و شتاب‌دهندگان (اکسلریتور) و فضاهای اشتراکی؛
  • رویدادهای کلیدی و برگزارکنندگان آن‌ها در لندن؛
  • مربیان، کارشناسان، صاحب‌نظران و مشاوران؛
  • خروج‌های موفق و ناکامی‌های استارتاپ‌های لندنی؛
  • اکوسیستم لندن به عنوان مقصد بعدی شما.

به قول بسیاری از بنیانگذاران و مؤسسان استارتاپ‌هایی که با آن‌ها گفت‌وگو کرده‌ایم، لندن شهری کاملاً ایدئال برای استارتاپ‌هاست. از دسترسی آسان به مهارت‌ها و استعدادها گرفته تا فرصت‌های نت‌ورکینگ تا تماس نزدیک با سرمایه‌گذاران، مشاوران و کارشناسان، لندن از جمیع خصوصیات لازم، برای رشد و نمو استارتاپ‌ها برخوردار است.
با تمام این تفاسیر و تمامی این نکات مثبت، مواقعی هست که شبکه‌های کاری موجود در لندن را به مثابه یکسری سامانه بسته و صعب‌العبور خواهید یافت. سیستم‌هایی که بعضاً مسیریابی و رخنه در آن‌ها دشوار به نظر می‌رسد. فضای سرمایه‌گذاری در لندن در قیاس با آنچه در سانفرانسیسکو در جریان است، حالتی متمایل به سرمایه‌گذاری ریسک‌گریز داشته و با وجود این‌که از تمامی افراد و صاحبان کسب‌وکار با سوابق و تجربیات‌ مختلف استقبال می‌کند، ممکن است مسیری طولانی و باطمأنینه را برای استقرار و رشد کسب‌وکار در پیش رویتان قرار دهد.
واقعیت این است که جایگاه امروز لندن در اقتصاد جهانی بیش از آنکه مرهون بخش فناوری و کارآفرینی باشد، به بخش مالی قدرتمند آن مدیون است. در بخش مالی است که لندن پابه‌پای نیویورک پیش می‌رود و بر سر دستیابی به جایگاه پایتخت فایننس جهان با رقیب دیرینش در کلنجار است. درحالی‌که شعار نیویورک، سود‌های کلان و بردهای سنگین است، آنچه لندن نویدش را به شما می‌دهد ثبات، امنیت و در برخی موارد محافظت از ثروت‌های میان‌نسلی یا همان Generational Wealth در کسب‌وکار است.
در کنار عادت به محافظت از ثروت که سنتی دیرین در بریتانیاست، شاید لندن در برابر فناوری‌های جدید و فرصت‌های تازه، بیشتر محافظه‌کار و محتاط است تا اینکه بخواهد همانند همتایان امریکایی خود کنجکاو باشد و سری نترس داشته باشد. بنابراین بیراه نیست که چنین نتیجه‌گیری کنیم: ناکامی شما در این شهر، قبح بیشتری نسبت به ناکامی در سیلیکون‌‌ولی دارد؛ و اصلاً عجیب نیست که پیش‌درآمد بسیاری از گفت‌وگوهای کاری در لندن، با این پرسش آغاز می‌شود که: فلان بیزنس چند سال سابقه دارد و یا تا به حال با چه مشتریان و مشاورانی سروکار داشته است.
مَخلص کلام اینکه لندن، از لحاظ مواردی چون موقعیت جغرافیایی مطلوب، زبان، مدیریت مالی و دسترسی به تخصص و مهارت، حرف‌های بسیاری برای گفتن دارد. حتی منطقه زمانی لندن هم مزید بر علت است و شرایط را برای تبدیل شدنش به مرکزی برای هدایت تمامی عملیات‌ها و پروژه‌ها فراهم می‌سازد. از سویی دیگر محدودیت‌هایی نیز در بین است که لندن را برای رسیدن به غایت‌ پتانسیل‌هایش در مواجهه با حریف قدری چون سانفرانسیسکو به دردسر می‌اندازد. در نهایت، انتخاب درست شما در گروی این است که چه نوع کسب‌وکاری مد نظر دارید و چه شکلی از سبک زندگی را ترجیح می‌دهید. اکنون با ما همراه باشید تا از زاویه‌ای مناسب، وضعیت لندن را مورد بررسی قرار دهیم.

مروری کلی بر اکوسیستم استارتاپی لندن

ارزش اکوسیستم: ۴۷ میلیارد دلار

رتبه جهانی: رتبه دوم در Fintech و رتبه چهارم از لحاظ Edtech

شمار استارتاپ‌ها و اسکِیل‌آپ‌ها:

تعداد کل کمپانی‌ها: ۱۳۵۶۴

۲ تا ۱۱ نفر: ۴۸۹۷

۱۱ تا ۵۰ نفر: ۳۳۰۶

۵۱ تا ۲۰۰: ۱۱۸۳

۲۰۱ تا ۵۰۰: ۲۷۸

مکان‌های برگزیده برای استارتاپ‌ها:

Old Street / Shoreditch

Richmond

Westminster

Finsbury Park

نیروی متخصص: وجود تعداد ۱۵۵۰۹۹ نیروی متخصص در برابر ۶۳۶۸۸ جایگاه خالی شغلی در لندن.

سرمایه‌گذار: وجود ۱۱۷۷۰ سرمایه‌گذار در انگلیس که ۴۴۸۹ نفر از آن‌ها در لندن مستقر هستند.

مشاوران: تعداد ۱۵۴۲ کمپانی خدمات مشاوره در انگلستان قرار دارد که ۶۳۵ تای آن‌ها در لندن استقرار دارند.

اکوسیستم استارتاپی لندن

نکات مهم

۱. لندن در رقابتی تنگاتنگ با پکن، سومین قطب‌ استارتاپ در اکوسیستم است و بعد از سیلیکون‌ولی و نیویورک قرار می‌گیرد.

۲. اکوسیستم استارتاپی لندن با ارزشی معادل ۴۷ میلیارد دلار با اختلاف قابل توجه بالاتر از میانگین جهانی قرار دارد.

۳. لندن از لحاظ فناوری مالی یا همان Fintech‌ در جایگاه دوم و از منظر فناوری آموزشی یا Edtech‌ در جایگاه چهارم جهان است.

۴. بیشتر استارتاپ‌ها در حوالی شهر لندن قرار گرفته‌اند که نمایی از آن‌ها را در تصویر زیر مشاهده می‌کنید.

۵. می‌توان گفت که لندن از نظر سهولت دسترسی به نیروی کار متخصص و تنوع مخزن استعداد در صدر جهان قرار دارد.

۶. تنها ۱۵ درصد از سرمایه‌گذاران لندن را خانم‌ها تشکیل می‌دهند که این عدد با سایر اکوسیستم‌های استارتاپی بزرگ دنیا چون سیلیکون‌ولی (۱۶%)، نیویورک‌سیتی (۲۳%) و پکن (۱۶%) اختلاف چندانی ندارد.

۷. لندن بازاری کاملاً حاصل‌خیز برای استفاده از تجربیات مشاوران تراز اول است.

۸. فناوری‌های مدیریت مالی یا همان Fintech همواره یکی از نقاط قوّت لندن و در واقع کل بریتانیا محسوب می‌شود.

لندن
فاز اکوسیستم: ایجاد یکپارچگی (Integration)

نقطه‌ قوت در زیربخش: Edtech‌ یا فناوری آموزشی

انتظار می‌رود که ارزش‌ بخش فناوری آموزشی بریتانیا تا سال ۲۰۲۱ به چیزی بالغ بر ۴.۴ میلیارد دلار برسد و در حال حاضر هم برآورد خروجی سالانه صنعت آموزش در بریتانیا معادل ۲۲.۸ میلیارد دلار است. لندن بیش از ۵۰۰ کمپانی فعال در زمینه Edtech‌ داشته و از نظر سرمایه‌گذاری در مراحل اولیه‌، جایگاه اول اروپا را به خود اختصاص داده است. برای مثال استارتاپ Kano که پلتفرمی در زمینه محاسبات و کدنویسی است، تنها در سال ۲۰۱۷ مبلغ ۲۸ میلیون دلار و استارتاپ Memrise که یک پلتفرم آموزش زبان است، در سال ۲۰۱۸ مبلغ ۱۵.۵ میلیون دلار جذب سرمایه کرد.

نقطه‌ قوّت در زیربخش: Fintech‌ یا فناوری مالی

لندن دومین مرکز مدیریت مالی در جهان است و فقط در سال ۲۰۱۸ بوده که سه تک‌شاخ (استارتاپ‌های خصوصی که ارزشی بالغ بر یک میلیارد دلار پیدا می‌کنند به یونیکُرن یا تک‌شاخ تشبیه می‌شوند)‌ موفق را در بطن خود پرورانده و برای تعداد 315.000 نفر در بخش مالی شغل ایجاد کرده است. در سال ۲۰۱۸ مرجع راهبرد امور مالی انگلستان یا به‌طور مخفف FCA، یک سندباکس Fintech‌ را در مقیاس بین‌المللی راه‌اندازی کرد تا موفقیت سندباکس (اجرای یک مانور عملیاتی کنترل‌شده در دنیای واقعی و تحت نظارت ضوابط مالی) داخلی خود را که موفقیتش را اثبات کرده بود و باعث آسان‌تر شدن برخی از قوانین و ضوابط مالی شده بود تکرار کند. استارتاپی به اسم OakNorth‌ که راهکارهایی در حوزه وام و سهام ارائه می‌‌کند، توانست ۱۰۰ میلیون دلار سرمایه را به سمت خود سرازیر کرده و در سال ۲۰۱۸ به جرگه تک‌شاخ‌ها بپیوندد. همین کمپانی در اوایل سال ۲۰۱۹ موفق شد مجدداً یک جذب سرمایه درشت داشته باشد و ۴۴۰ میلیو‌ن دلار دیگر به سرمایه خود اضافه کند.

1. دسترسی به منابع جذب سرمایه در اکوسیستم استارتاپی لندن

۱. در انگلستان 11.770 سرمایه‌گذار وجود دارند که 4.489 از این تعداد در لندن استقرار دارند.

۲. لندن مملو از سرمایه‌گذاران مشتاقی است که منتظر فرصت مناسب می‌گردند. در توصیف میزان این اشتیاق همین بس که میزان سرمایه‌گذاری در سال ۲۰۱۸ سقف ۶.۳ میلیارد پوند را رد کرده و در سال ۲۰۱۹ به ۱۰.۱ میلیارد پوند معادل ۱۳.۲ میلیارد دلار رسیده و در تاریخ بریتانیا بی‌سابقه بوده است.

۳ هشتاد درصد از سرمایه‌گذاری در بریتانیا در حوزه فناوری، مختص به سرمایه‌گذاری‌های اسکِیل‌آپ یا همان کمپانی‌هایی است که جوابشان را پس داده و کارنامه خوبی به جا گذاشته‌اند و حالا در شرف رفتن به سطحی بالاتر هستند. لازم به ذکر است که انگلستان از این بابت بعد از امریکا، چین و هند رتبه چهارم را به خود اختصاص داده است.

۴. افزایش علاقه‌مندی سرمایه‌گذاران امریکایی و آسیایی به استارتاپ‌های لندن و انگلستان هم یکی از موارد مهم بوده که در شکل زیر قابل مشاهده است.

اکوسیستم استارتاپی لندن
اکوسیستم استارتاپی لندن

۵. طبق آمار و اعداد، سرمایه‌گذاری در استارتاپ‌ها به شکل فزاینده‌ای در حال افزایش بوده و این رشد، بیش از ‌آنکه مدیون سرمایه‌گذاری‌های اولیه‌ (به‌طور معمول تا سقف ۱۰ میلیون دلار) باشد، ناشی از سرمایه‌گذاری‌های بالای ۱۰۰ میلیون دلار بوده است. که این مورد، ادعای ما در خصوص رفتارهای ریسک‌گریز سرمایه‌گذاران در انگلستان را تأیید می‌کند.

اکوسیستم استارتاپی لندن

۶. سرمایه‌گذاری روی اسکیل‌آپ‌های حوزه Fintech در حال افزایش است و تصویر زیر نشان می‌دهد که این حوزه با چه اختلافی در جایگاه برتر نسبت‌ به سایر بخش‌ها قرار می‌گیرد.

اکوسیستم استارتاپی لندن

۷. لندن از بابت سرازیر کردن سرمایه به سمت استارتاپ شما، بازاری مستعد و حاصل‌خیز است. با وجود اینکه رقابت در این بازار تنگاتنگ است، مادامی که از برتری تکنولوژیکی مناسب برخوردار باشید، برای یک مشکل و نیازی ملموس، راهکاری ارائه داده باشید و از همه مهم‌تر، از جانب مشتریان و کاربران، بازخورد مناسبی دریافت کنید، می‌توانید اطمینان داشته باشید سرمایه‌ها به سمت شما خواهند آمد و تنور ارتقای کسب‌وکارتان را شعله‌ور خواهند کرد.

اکوسیستم استارتاپی لندن

2. دسترسی به نیروی متخصص و مخازن استعداد

طبق گزارشی معتبر، تعداد 422.000 نیروی متخصص در زمینه‌هایی چون تحلیل داده‌، هوش‌ مصنوعی، بلاکچین، واقعیت افزوده و مجازی، و محاسبات کوانتومی در انگلستان در دسترسند که در حدود ۳۷ درصد آنان در لندن استقرار دارند. فراموش نکنیم که چهار مورد از ده دانشگاه برتر جهان در خود لندن و یا در نزدیکی آن واقع شده‌اند.
پژوهش‌ها نشان می‌دهد شمار کارجویان متخصص در حوزه فناوری در لندن، نسبت به سایر شهرها به شدت بیشتر بوده و اختلاف قابل توجهی دارد.

اکوسیستم استارتاپی لندن

گزارش مذکور در خصوص حوزه‌‌های مختلف و درصد متخصصان این حوزه‌ها نیز چنین ارقامی را بدست داده است:
تحلیل داده ۵۹ درصد
هوش مصنوعی ۱۹ درصد
بلاکچین ۱۰ درصد
واقعیت مجازی/ افزوده ۸ درصد
محاسبات کوانتومی ۱.۸ درصد
شهر لندن به لطف دانشگاه‌های مشهور و نیروی کار باکیفیت و باسواد، میزبان بالاترین نرخ تمرکز نیروهای مستعد و متخصص در کل جهان است. از سویی دیگر طبق گزارش منتشرشده از جانب JLL‌ لندن پنجمین شهر جهان در زمینه نوآوری است. لندن از جمعیت باسواد و دانش‌آموخته‌ای برخوردار است و حدود ۵۹ درصد اهالی آن دارای تحصیلات عالی هستند که در قیاس با نرخ ۳۴ درصدی میانگین جهان، عدد قابل توجهی است.
طبق گزارش TechNation‌ که در سال ۲۰۱۹ منتشر شده، لندن در سال ۲۰۱۸ در حوزه‌های Insurtech‌ و Fintech بیشترین میزان استخدام را در میان شرکت‌های بزرگ و در حال رشد حوزه فناوری داشته و از نرخی معادل ۲۴ درصد برای حوزه فناوری بیمه و ۱۸ درصد در حوزه فناوری مالی بهره برده است. با این تفاسیر، آنچه در نمودار زیر قابل مشاهده است، نرخ پایین و 5 درصدی استخدام در شرکت‌های رو به رشد حوزه فناوری‌ در انگلستان را، نسبت به کشورهایی چون امریکا و چین نشان می‌دهد.

اکوسیستم استارتاپی لندن

در میان رویدادها و پلتفرم‌هایی که از نزدیک تجربه کردیم، Silicon Milk Roundabout بهترین و مؤثرترین موردی بود که از لحاظ استعدادیابی توجهمان را جلب کرد. همچنین می‌توانید استارتاپ Joblab را که هم‌اکنون به Stride‌ تغییر نام داده و اولین استارتاپ مندرج در گزارشات ما بوده بررسی کنید. در این میان نباید از AngelList‌ هم به عنوان یک منبع کامل و به‌دردبخور غافل شویم. موارد زیر لیستی از سایر منابعی هستند که با کمک آن‌ها می‌توانید نیروهای کار موجود در لندن را شناسایی کنید:

• Graduate Talent Pool

• London Startup Jobs

• Propel

• Specialists Grid

• Tech City Jobs

• Talent Pool

• Work InStartups

• UK Startup Jobs

قابل ذکر است که به‌طور کلی در لندن، برخی از سیاست‌ها و تاکتیک‌های موفق و تست‌شده که تأثیر مستقیمی بر موفقیت استارتاپ‌ها می‌گذارد، چندان جدی گرفته نمی‌شوند و لندن نسبت به برخی رقبای خود، نیازمند توجه بیشتری به این موارد است. به‌عنوان نمونه، توزیع سهام کمپانی میان اعضای تشکیل‌دهنده تیم و همچنین استفاده‌ از تعداد بیشتری از مشاوران از این موارد هستند که تمرکز بیشتر روی آن‌ها می‌تواند کارساز باشد.

3. دسترسی به مراکز رشد و شتاب‌دهندگان، فضاها و اجتماعات کاری مشترک

بی‌راه نیست که مراکز رشد و شتاب‌دهنده‌ها را به عنوان ستون‌های اصلی موفقیت در اکوسیستم‌های استارتاپی قلمداد کنیم. چرا که این مراکز می‌توانند با به اشتراک گذاشتن تجربیات موفق و ناکامی‌های دیگران و بررسی کیس‌استادی‌های مختلف، فرایند تصمیم‌گیری استارتاپ‌ها را به سمت بهتری سوق داده و با جلوگیری از بروز اشتباهات تکراری، شانس موفقیت را افزایش دهند. مشاهدات ما در کنار تجربه‌‌ای که تا به امروز در عمل به‌دست آمد، نشان می‌دهد که مورد مذکور تنها در برخی از موارد مصداق دارد. چرا که در مواقعی، انتقال دانش و تجربه در محیطی که به سرعت در حال تغییر و دگرگونی است و آینده نه چندان مشخص و محتومی دارد، کاری به غایت دشوار است. از سویی دیگر هم ادامه مذاکرات و طولانی شدن گفت‌وگوهای برگزیت، نتوانسته کمکی به روشن‌تر شدن چشم‌انداز کسب‌وکارها بکند.

اما غیر از چالشی که بدان اشاره شد، گرد هم آمدن در چنین محیط‌هایی یک خاصیت دیگر هم دارد و آن تشکیل یک اجتماع همگن و سودمند است. چرا که مسیر کارآفرینی می‌تواند، مسیری منزوی‌کننده و دشوار باشد و در چنین شرایطی است که وجود یک محیط و اجتماع مناسب، حسی از حمایت و اتحاد و همدلی را به‌وجود می‌آورد و احساس ناخوشایند تنهایی را کم‌رنگ می‌سازد.

تفاوت اصلی یک شتاب‌دهنده با مرکز رشد در این است که شتاب‌دهنده‌ها الزامی به داشتن یک دفتر و مکان فیزیکی به‌خصوص ندارند و بیشتر روی بُعد حمایت مالی تمرکز دارند. حال آنکه مراکز رشد از انعطاف بیشتری برخوردار بوده و می‌توانند یکسری از زیرساخت‌های لازم را نیز در اختیار تیم‌های استارتاپی قرار دهند.

پژوهشی که پیش از این توسط Nesta انجام گرفت، نشان داد که در انگلستان حدود 250 مرکز رشد و نزدیک به 200 شتاب‌دهنده در حال فعالیت هستند؛ که البته تعداد معدودی از آن‌ها سازوکار متفاوتی را دنبال می‌کنند. به این ترتیب که 11 مورد از آن‌ها پیش‌شتاب‌دهنده، 7 مورد شتاب‌دهنده مجازی و 4 مورد هم مرکز رشد مجازی بوده‌اند. لازم به ذکر است که بالغ بر نیمی از این شتاب‌دهندگان در لندن مستقر هستند و در مقابل‌ آن، مراکز رشد پراکندگی در شهرهای مختلف انگلستان نسبتاً برابر هستند.

جالب است که شتاب‌دهندگان (که بالغ بر ۳۷۰۰ کسب‌وکار مختلف را حمایت می‌کنند) بیشتر منابع مالیشان متکی بر سرمایه‌گذاری خصوصی و سازمانی بوده و در مقابل مراکز رشد که در هر مقطعی از زمان، نزدیک به ۶۹۰۰ کسب‌وکار مختلف را زیر چتر خود دارند، بیشتر سرمایه‌شان را از دانشگاه‌ها و بخش عمومی تأمین می‌کنند. در ادامه لیستی جامع از مراکز رشد، شتاب‌دهندگان و فضاهای کاری اشتراکی در لندن را ارائه می‌کنیم:

اکوسیستم استارتاپی لندن
اکوسیستم استارتاپی لندن
اکوسیستم استارتاپی لندن

از نظر ما گزارش منتشره از London & Partners گزارشی بسیار جامع و پربار بوده و بررسی آن برای علاقه‌مندان خالی از لطف نخواهد بود.

 

تعداد دیگری از گروه‌های آنلاین متشکل از نیروهای فنی، طراحان و هنرمندان فعال

هرچند تعداد این گروه‌ها چندان زیاد نیست اما همین تعداد محدود را بدون شک می‌توان، تار و پود اصلی و قلب تپنده اکوسیستم تکنولوژیکی و استارتاپی لندن به شمار آورد.

اکوسیستم استارتاپی لندن

4. رویدادهای کلیدی در اکوسیستم استارتاپی لندن

تعداد رویدادهایی که در هر برهه‌ای از سال در لندن برگزار می‌شود، بسیار پرشمار است. رویدادهایی که بر محور موضوعاتی چون ۱) توسعه‌ نرم‌افزار ۲) علوم داده‌ها و ۳) کارآفرینی برپا می‌گردند. در شکل زیر شمایی از موضوعات مطرح‌شده با توجه به شهر برپاکننده رویداد‌ ترسیم شده است. به‌رغم جایگاه لندن به عنوان اصلی‌ترین موطن و میزبان استارتاپ‌های جزیره، مشاهده می‌کنیم که تمایل لندن به برگزاری رویدادهای مرتبط با توسعه نرم‌افزار، نسبت به سایر شهرها کمتر بوده است.

اکوسیستم استارتاپی لندن

در انگلستان چیزی در حدود 3.527 گروه شرکت‌کننده و فعال در حوزه فناوری وجود دارند که از ۱.۶ میلیون عضو تشکیل شده و طبق گزارش Tech Nation Report در سال 2018‌ در ۲۸۳ نقطه مختلف جزیره پراکنده شده‌اند و فهرستی از آن‌ها که توسط Tech Nation‌ انتشار یافته در ادامه ارائه شده است.

Meetup.com و EventBrite‌ دو مورد از مهم‌ترین پلتفرم‌هایی هستند که تمامی رویداد‌های فناوری در لندن را پوشش می‌دهند. تعدد بالای رویداد‌ها، استفاده از این قبیل پلتفرم‌ها را چالش‌برانگیز می‌کند و انتخاب بهترین‌ رویداد مدنظر را دشوار می‌سازد.

اکوسیستم استارتاپی لندن

برای اطلاعات بیشتر لینک‌های زیر را هم مورد بررسی قرار دهید.

اکوسیستم استارتاپی لندن

همان‌طور که از نمودار زیر قابل مشاهده است، لندن از نظر برگزاری رویداد دست کمی از نیویورک و سانفرانسیسکو ندارد.

اکوسیستم استارتاپی لندن

5. مربیان، کارشناسان، صاحب‌نظران و مشاوران

بنیان‌گذاران و مؤسسان برجسته، خوب می‌دانند که چه زمانی از دیگران کمک و همفکری بگیرند و چگونه از منابع پیرامون خود به شکلی مطلوب استفاده کرده و به دنبال بهینه‌ترین و پربازده‌ترین حالات ممکن باشند. بخش عمده‌ای از این مسئله به تجربه افراد بازمی‌گردد و در لندن، هزاران نیروی متخصص با سوابق کاری متنوع وجود دارند که برای کمک به استارتاپ‌ها مشتاق هستند. برخی از آنان تجربه‌شان را با یک بده‌بستان مالی در اختیارتان می‌گذارند و برخی دیگر اینکار را داوطلبانه انجام می‌دهند.
از سویی دیگر، مواقعی هست که انتخاب درست یک مشاور کارکشته و باتجربه، خود چالشی دشوار می‌شود. این تا حدودی بدان‌خاطر است که بنیان‌گذاران لندنی، ارزش بالایی برای تجربیات موجود در انگلستان قائلند و از سویی دیگر لندن از لحاظ استعدادهای ناب و متخصصان کاربلد سرشار است. متخصصانی که هریک کارنامه‌ای در همکاری با استارتاپ‌ها دارند و ممکن است صاحبِ‌نظر و موضع‌گیری خاصی داشته باشند. بدین ترتیب، احتیاطی وسواس‌گونه به‌وجود می‌آید که کاملاً قابل درک است. اما احتیاط بیش از حد و رفتار ریسک‌گریز، لزوماً در تمامی موارد به نفع اکوسیستم تمام نمی‌شود. در امریکا شروع و یا قطع یک همکاری حرفه‌ای، کاملاً آسان و بی‌دردسر است و در مقابلش در لندن، به جریان انداختن روادید و مذاکرات زمان بیشتری می‌برد و نیازمند شکل‌گیری یک رابطه کاری میان طرفین است.

اکوسیستم استارتاپی لندن

ما نمی‌توانیم مستقیماً فرد خاصی را از میان این لیست توصیه کنیم، اما شما مطمئن باشید که نام‌های مذکور، همگی از افراد برگزیده و باتجربه‌ در حوزه‌های تخصصی‌شان هستند.

6. خروج‌های موفق و ناکامی‌های استارتاپ‌های لندنی

1-6. خروج‌ها

و بالاخره خروج!‌ همان خروج‌های پرسود و غرورآمیزی که آرزوی بسیاری از بنیانگذاران و کارآفرینان است. وقتی محصول تلاش‌ هر مؤسس و صاحب بیزنسی به حدی از رشد و باروری می‌رسد، کاملاً طبیعی و مرسوم است که آن را به یک شرکت بزرگ‌تر بفروشد یا سهامش را از طریق IPO‌ (عرضه اولیه سهام) در اختیار عموم بگذارد و این همان خروج موفقیت‌آمیز از فاز استارتاپ است. هرچند که این در همه موارد صادق نیست و هر کارآفرینی هم لزوماً به دنبال بزنگاه خروج و فروش کسب‌وکارش نمی‌گردد، اما دلایل بسیاری هستند که فواید این مسئله را علنی کرده و نشان می‌دهند که چنین الگویی، چطور می‌‌تواند به سلامت بیشتر یک اکوسیستم استارتاپی کمک کند.
در وهله اول، یک خروج یا بقولی اگزیت موفق، درآمدی قابل توجه را برای مؤسس و تیم همراهی‌کننده‌‌اش تضمین می‌کند. این همان پاداش بزرگی است که افراد را به پذیرفتن ریسک بالا و دردسرهای راه‌اندازی یک کسب‌وکار تازه ترغیب می‌کند. مورد دوم اینکه، تجربه و مهارت ساختن و بلند کردن یک کسب‌وکار از صفر، تجربه‌ای فوق‌العاده باارزش است و از جهاتی چون هزینه‌های مالی و زمانی و منابع فردی و روحی، گران تمام شده است. بنابراین بی‌راه نیست که یک مؤسس کارکشته، بدش نیاید که از این مهارت خاص و منحصربه‌فرد، استفاده مجددی کند. البته این‌طور هم نیست که راه‌اندازی استارتاپ دوم مثل آب خوردن باشد، اما قطعاً شما از لحاظ منابع مالی و مهارتی و شبکه‌ای در جایگاه بهتری قرار دارید و بیزنس دومتان را با خیالی آسوده‌ و اعتماد به نفسی بیشتر ایجاد خواهید کرد.
شکی نیست که تجربه یک خروج موفق، رویدادی مثبت برای کارآفرین محسوب می‌شود. اما چنین رویدادی افزون بر آن، بلوغ و پختگی متناسب یک اکوسیستم را نیز تداعی می‌کند. هرچه شمار این خروج‌ها و موفقیت‌ها بیشتر شود، چرخه‌ای از سازندگی و پیشرفت اقتصادی را فراهم می‌آورد و افراد و استعدادهای بیشتری را به ورود به قلمروی آن اکوسیستم متقاعد می‌سازد.
در میان تمام منابعی که در این مدت مورد بررسی قرار دادیم، جامع‌ترین و دقیق‌ترین گزارش موجود را در تحلیل‌های Startup Genome Success Factor‌ یافتیم و اولین نکته‌ای که توجهمان را به خود جلب کرد، قرار گرفتن Silicon Valley‌ در جایگاهی یک سر و گردن بالاتر از سایر رقبا بود. در این ارزیابی، لندن در رتبه سوم قرار می‌گرفت و مهم‌تر از آن، جزئیات تعیین‌کننده‌ در این تحلیل بود:
درحالی‌که سیلیکون‌ولی در تمام پارامترهای زیر، امتیاز ۱۰ را به خود اختصاص داده، امتیازات لندن داستانی کاملاً متفاوت را روایت می‌کند:
ارزش اکوسیستم: ۶
خروج‌ها: ۷
خروجی استارتاپ: ۸
موفقیت استارتاپ: ۵
آنچه در اینجا بیش از سایر موارد جلب نظر می‌کند، امتیاز نه چندان مطلوب ۵ برای لندن در موفقیت‌ استارتاپ است که در زیر شرح آن را مشاهده خواهید کرد.

اکوسیستم استارتاپی لندن

شرح فاکتور‌های تعیین‌کننده در کارایی موفق:
ارزش اکوسیستم: میزان تأثیرگذاری اکوسیستم بر اقتصاد، که با ارزیابی‌ مجموع ارزش خروج‌ها و استارتاپ‌ها طی یک بازه دو سال و نیمی استخراج می‌شود.
خروج‌ها: این مورد براساس تعداد خروج‌های محقق شده بالاتر از ۵۰ میلیون و ۱ میلیارد دلار و همچنین میزان رشد و توسعه‌ای که آن استارتاپ‌ها در مراحل بعدی کرده‌اند تعیین می‌شود.
خروجی استارتاپ: این آیتم با توجه به تعداد و میزان رشد استارتاپ‌های نرم‌افزاری در اکوسیستم محاسبه شده که کمپانی‌های فعال در حوزه‌‌های سخت‌افزاری و علوم زیستی را شامل نمی‌شود.
موفقیت استارتاپ: میزان موفقیت استارتاپ‌ها در اکوسیستم مدنظر تعیین‌کننده این امتیاز است. محاسبه این پارامتر با توجه به سه عامل مختلف محاسبه می‌گردد: موفقیت در فاز اولیه استارتاپ‌ها (نسبت کمپانی‌های سری B‌ به سری A)، موفقیت‌های بعدی استارتاپ‌ها (نسبت کمپانی‌های سری C‌ به سری A و تعداد استارتاپ‌های میلیارد دلاری) و سرعت رسیدن به مرحله خروج‌ (عرضه سهام اولیه و یا سایر اشکال خروج).

براساس داده‌های به‌دست آمده از گزارش مشترک Tech Nation و Dealroom.co‌ تعداد خروج‌های رخ داده در انگلستان (خرید یک‌جا، عرضه سهام اولیه، واگذاری کامل و یا مبادلات و روادید بعدی) از سال‌ ۲۰۱۳ تا زمان این مقاله 6.917 مورد بوده که از این رقم، 2.218 مورد آن در لندن بوده است.

با وجود اینکه لندن فاصله قابل توجهی از سیلیکون‌‌ولی دارد، کماکان بهترین نقطه اروپا برای سرمایه‌گذاری و راه‌اندازی استارتاپ محسوب می‌شود. در زیر نموداری از خروج‌های موفق استارتاپ‌ها در بازه ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۰ را مشاهده می‌کنیم.

اکوسیستم استارتاپی لندن

در اینجا برخی از استارتاپ‌های دانه‌درشتی را که موفق به خروج شده‌اند نام می‌بریم:

* TransferWise که در سال ۲۰۱۹ معادل ۳.۵ میلیارد دلار ارزشگذاری و توسط کمپانی‌های Virtuvian Parteners، Andreesen Horowits، Lead Edge، Black Rock و Lone Pine Capital خریداری شد.

* Flyt.io که در تابستان سال ۲۰۱۹ به مبلغ ۲۲ میلیون‌ دلار ارزشگذاری و توسط JustEat‌ خریداری شد.

* CityPantry در ژوئن ۲۰۱۹ به مبلغ ۱۶ میلیون پوند ارزشگذاری و توسط JustEat خریداری شد.

* Look After My Bills معادل ۱۳ میلیون پوند ارزشگذاری و توسط GoCompare خریداری شد.

* WorldPay در اکتبر ۲۰۱۵ معادل ۶.۳ میلیارد پوند ارزشگذاری و معادل ۲.۲ میلیارد پوند از ارزش آن به‌صورت IPO یا همان عرضه سهام اولیه فروخته شد.

Beauhurst که یکی از منابع باارزش و کاربردی این وادی محسوب می‌شود، در پست تازه‌ای در وبلاگ خود آنالیزهایی ترتیب داده و با تمرکز بر کمپانی‌هایی که پنج مرحله جذب سرمایه داشته و ارزشی بالغ بر ۱۰۰ میلیون پوند دارند، در خصوص خروج‌های آینده پیش‌بینی‌هایی کرده است.

اکوسیستم استارتاپی لندن

همان‌طور که نمودار زیر نشان می‌دهد، واگذاری کامل کسب‌وکار، محبوب‌ترین مسیر خروج بوده است.

اکوسیستم استارتاپی لندن

2-6. شکست‌ها

شکست یک استارتاپ می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد. از مدیریت نادرست منابع گرفته تا نسبت نادرست هزینه به قیمت‌گذاری، تا بازاریابی ضعیف و عدم شناخت درست از صنعت و حوزه فعالیت، تا تیم نه چندان کارامد و مشکلات شخصی و خیلی دلایل دیگر، همه و همه باعث می‌شوند که نرخ شکست استارتاپ‌ها براساس آمار حدود ۹۰ درصد باشد.

طبق گزارش منتشره از Small Biz Trends از بین تمامی بیزنس‌های کوچکی که در سال ۲۰۱۴ آغاز به کار کرده‌اند:

* ۸۰ درصد به سال دوم فعالیت رسیدند (۲۰۱۵)

* ۷۰ درصد به سال سوم فعالیت رسیدند (۲۰۱۶)

* ۶۲ درصد به سال چهارم فعالیت رسیدند (۲۰۱۷)

* ۵۶ درصد به سال پنجم فعالیت رسیدند (۲۰۱۸)

پس این سؤال مهم پیشامد می‌کند که برای یک کارآفرین و به‌طور کلی یک اکوسیستم، بهترین راه مواجهه با ناکامی‌ و شکست چه می‌تواند باشد. لندن در این مورد خاص فاصله‌ای قابل توجه با سانفرانسیسکو دارد که باید به مرور آن را از میان بردارد. در نهایت طبق مصاحبه‌های ما با اهل فن، روشن است که شکست خوردن در لندن، قبح بیشتری نسبت به همتای خود یعنی سانفرانسیسکو دارد.

اکوسیستم استارتاپی لندن

و باز هم لازم است که به یکی از پست‌های آموزنده Beauhurst‌ اشاره کنیم که به 10 مورد از ناکامی بزرگ استارتاپ‌های انگلستان اشاره کرده و بررسی آن حائز است. منبع کاربردی دیگری که می‌توان نام برد وب‌سایت failory.com‌ است که در آنجا مؤسسان و کارآفرینان در خصوص دلایل شکست و ناکامی استارتاپ‌هایشان به گفت‌وگو می‌پردازند.
مخلص کلام اینکه: شما به عنوان یک بنیانگذار و کارآفرین، هر بار که اشتباه و شکست خود و یا آنچه از ناکامی دیگران آموخته‌اید با سایرین سهیم نشوید، در حق اکوسیستم خود بی‌انصافی کرده‌اید.

7. اکوسیستم لندن به عنوان مقصد بعدی شما

اگر ایالات متحده امریکا را کنار بگذاریم، انگلیس و آلمان محبوب‌ترین مقاصد کارآفرینان ایرانی در میان تمامی کشورهای دیگر بوده‌اند. با توجه به محدودیت‌هایی که برای اخذ اقامت و کار در امریکا برای ایرانی‌ها وجود دارد، لندن حالا عملاً بهترین اکوسیستم استارتاپی در دسترس برای ایرانی‌هاست. برخی از دلایل آن از این قرار هستند:

* اخذ ویزای استارتاپ انگلیس اگر توسط تیمی مجرب انجام شود، بسیار موفقیت‌آمیز است؛

* فعالان استارتاپی ایران معمولاً تسلط خوبی به زبان انگلیسی دارند و از این جهت برای ایجاد نتورکینگ با مشکل روبه‌رو نخواهند بود؛

* تعداد نسبتاً زیادی از هموطنان ما در سه دوره زمانی به انگلیس رفته و در دو مرحله اخیر بسیاری از آن‌ها جذب اکوسیستم کارآفرینی انگلیس شده‌اند. خلاصه اینکه شما در انگلیس تنها نیستید؛

* استارتاپ ویزای انگلیس برخلاف کانادا که رقم بسیار بالایی را طلب می‌کند و یا حتی فرانسه، هیچ سرمایه مشخصی از شما برای آغاز کار طلب نمی‌کند؛

* اکوسیستم انگلیس نسبت به رقبای اروپایی خود، بسیار بزرگ‌تر و قوی‌تر ظاهر شده است.

ما نیز با داشتن دفتر مستقل در انگلیس و تیمی متشکل از همکاران ایرانی و انگلیسی قادر به پشتیبانی کامل از شما خواهیم بود. همچنین می‌توانید مقاله زندگی در انگلیس را بخوانید تا با شرایط زندگی در این کشور بیشتر آشنا شوید.

اگر فکر می‌کنید آمادگی حضور در انگلیس را دارید، فرایند ارزیابی را پشت سر بگذارید و آماده صعود شوید.

 

زندگی کوتاه است

Rate this post
ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این سایت توسط reCAPTCHA و گوگل محافظت می‌شود حریم خصوصی و شرایط استفاده از خدمات اعمال.